Kategorier
Hundar

Positiv hundträning i Stockholm

Att träna din hund på ett positivt sätt med hjälp av mjuka metoder och positiv förstärkning kan ge fantastiska resultat. I Stockholm finns det möjlighet att få professionell hjälp med hundträningen samtidigt som din relation till hunden stärks.

Enligt många experter är det absolut viktigaste i hundträning att låta hunden få känna framgång. Detta skapar även de bästa förutsättningarna för inlärning. Lyckligtvis har vetenskapen lärt oss att positiv förstärkning överträffar negativ förstärkning, särskilt på lång sikt. Forskning har också visat att inlärning är mest framgångsrik när vi får prova och framför allt lyckas, istället för att prova, misslyckas och bli korrigerade. Som hundägare har du en stor roll att spela i detta. Det är ditt ansvar att inte sätta din hund i för svåra situationer utifrån det du förväntar dig att den ska kunna åstadkomma. Till exempel är det kanske inte lämpligt att träna inkallning samtidigt som en hare springer förbi.

Hundträning utan motgångar

Hundträning kan jämföras med att lära sig simma. Det är faktiskt möjligt att lära sig simma utan att få en obehaglig känsla av att få vatten i ansiktet. Det är därför man börjar i grunt vatten och undviker att drabbas av motgångar. Genom att ge dig själv förutsättningar att undvika dessa motgångar kommer du förmodligen att uppleva träningen som betydligt roligare. En positiv upplevelse av träningen ökar också chansen till framgång. Det kan vara till stor hjälp att diskutera med en instruktör, till exempel från Stockholms Hundsportcentrum.