Kategorier
Hundar

Hur hittar man bra hundfoder?

Hundar är hungriga varelser och din är antagligen inget undantag. De behöver bra hundfoder med högt näringsvärde. Hur vet man vad som passar ens hund?

För hundar är det viktigt att vara en flockmedlem. I ursprungsversionen är hunden en varg som lever i och med en flock. Alla delar på jobbet och alla delar på maten – fast i strikt rangordning. Därför är det så viktigt för en hund att vara med vid våra måltider och kunna hoppas på en smakbit eller två.

Nu fungerar det ju inte så bra för hundar med vår människomat. Vi envisas med att lägga i salt och kryddor och annat som inte passar hundmagar. Däremot äter hunden utan bekymmer rått kött som människor gärna undviker. Hunden kan därför gärna få en liten smakbit vid måltiden, för gemenskapens skull, men den behöver sin egen mat.

Hundfoder måste innehålla mycket protein

Färdig hundmat kan man enkelt köpa i butiken. Det är också en bra idé att välja den lösningen. Hundmat är anpassat för – ja, du gissade rätt – hundar, och därmed innehåller det inte något olämpligt för dem. Det smakar bra för en hund och det är enkelt att ta fram, mäta upp och servera på sekunden.

Hur väljer man rätt i djungeln? Stor hund, liten hund, ung hund, gammal hund? Generellt kan man säga att en växande hund, valp eller unghund, behöver mer energi. Arbetande hundar som rör sig mycket likaså. Tikar med valpar, givetvis. Äldre vovvar klarar sig på mindre. Det finns en variant och ett varumärke för alla vovvar.